Badacze twierdzą, że dzieci, które spożywają ryby co najmniej raz w tygodniu, lepiej śpią, a poziom ich intelektu jest średnio o 4 punkty wyższy, niż u dzieci, których dieta nie zawiera ryb.
Ze względu na swoją wartość ryby w menu dziecka powinny pojawiać się co najmniej raz w tygodniu. Dieta dziecka musi dostarczać dorastającemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych odpowiednio do wieku. Istotne znaczenie w zaspokajaniu potrzeb dziecięcego organizmu mają ryby.
Fakty naukowe, potwierdzające korzyść ryb dla organizmu dziecka
Jednym z najważniejszych składników odżywczych, znajdujących się w rybach, są kwasy omega-3. Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są produkowane przez ludzki organizm, dlatego jedynym ich źródłem jest spożywany pokarm. Korzyść kwasów tłuszczowych omega-3 dla dziecięcego organizmu udowodniono już wcześniej, jednak dopiero ostatnio badania wykazały związek pomiędzy ich spożyciem a jakością snu, wspomaganiem pamięci i umysłowymi zdolnościami dzieci.
Dietetycy przeprowadzili badanie, w którym uczestniczyło 541 dzieci w wieku od 9 do 11 lat (54% uczestników stanowili chłopcy, 46% – dziewczęta). Przede wszystkim przeprowadzono ankietę wśród dzieci co do tego, jak często spożywały ryby w ciągu ostatniego miesiąca (wersje odpowiedzi od „nigdy w życiu” do „raz w tygodniu i częściej”). Następnie dzieci zdały test na poziom intelektu, który miał na celu wyjaśnienie werbalnych oraz niewerbalnych umiejętności (takich, na przykład, jak zasób słów czy rozpoznawanie symboli). Potem rodzice odpowiadali na pytania, dotyczące jakości snu dzieci – uczestników badania (jak długo dziecko śpi w nocy, czy często się budzi, czy sypia w ciągu dnia itp.). Na ostatek zebrano wiadomości o rodzinach, w których rosły dzieci, biorące udział w badaniu (pełna czy niepełna rodzina, zawód rodziców, liczba rodzeństwa w rodzinie itp.).
Analiza otrzymanych wyników ujawniła, że dzieci, które co tygodnia jadały ryby, wykazały poziom intelektu średnio o 4,8 punktów wyższy od tych, które rzadko miały w swoim menu ryby lub w ogóle ich nie spożywały. Dzieci, które spożywały ryby nieregularnie, miały poziom intelektu wyższy o 3,3 punktów. Poza tym, u dzieci, które regularnie jadały ryby, rzadziej odnotowano zaburzenia snu.
Jak wskazują wyniki badań, kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczem do sprawnego funkcjonowania umysłu, wspomagają procesy uczenia się, zwiększają uwagę oraz zmniejszają wybuchy agresji u dzieci. Brak ryb w diecie dziecka może przyczynić się do zakłóceń w funkcjonowaniu układu nerwowego, prowadząc w konsekwencji do zaburzeń pamięci, bezsenności, bólu głowy.
Niedosypianie i słabo rozwinięte umiejętności sfery poznawczej to główne przyczyny aspołecznego zachowania. Kwasy omega-3 pomagają poradzić sobie z jego przejawami. Czyli obecność ryb (które są bogatym źródłem kwasów omega-3) w menu dzieci redukuje skłonności do aspołecznego zachowania.
Zalecenia dla rodziców
Korzyści dla zdrowia dziecka, płynące ze spożywania ryb, są niezaprzeczalne i rodzice powinni wziąć to pod uwagę jak najwcześniej. Ryby powinny być wprowadzone do diety dziecka we wczesnym dzieciństwie: od 10. miesiąca życia można podawać dziecku drobno krojoną rybę bez ości, a od dwóch lat już regularnie gotować dzieciom dania rybne.
Im wcześniej w diecie dziecka znajdą się ryby, tym bardziej prawdopodobnie, że je polubi. Czasem kosztuje to rodziców wiele wysiłku, szczególnie w rodzinach, gdzie rzadko jada się ryby. Dziecku może nie spodobać się smak czy zapach ryb i może odmówić ich jedzenia. Rodzice powinni zachęcać dziecko do jedzenia ryb w każdy sposób, ponieważ pomimo wszystkich wymienionych powyżej zalet, dodatkowo ryby są bogate w białka, pomagają w zapobieganiu wielu chorobom w przyszłości.
Dla polepszenia snu, zdolności umysłowych i powodzenia w nauce nadają się wszystkie odmiany ryb morskich, bogatych w kwasy omega-3. Wzbogacić dietę dziecka o ryby można w dowolnym wieku i stopniowo zwiększać ich spożycie.
Jeśli dziecko ma problemy ze snem, bardziej skuteczne będzie uzupełnienie jego diety, niż układanie na siłę do snu zgodnie z rozkładem dnia wbrew jego woli. Dodatkowo dadzą się odczuć i inne korzyści ze spożywania ryb.