Dzieci z grupy Niedźwiadki i Żółwiki wybrały się na wycieczkę dydaktyczną do sklepów z wyrobami piekarniczymi. Celem wycieczki było poznanie różnych gatunków pieczywa oraz nasion, które dodaje się do wypieku chleba, bułek i rogalików (ziarna maku, sezamu, płatki owsiane, nasiona dyni lub słonecznika). Dzieci zauważyły różnice w kolorze i kształcie pieczywa. Dowiedziały się o tym, jak nazywa się mąka do wypieku chleba i który chleb jest zdrowszy. Zobaczyły krajalnicę, piec do wypieku bułek, wagę elektroniczną i kasę. Niektóre dzieci odegrały role kupujących. Przedszkolacy podziękowały Paniom za serdeczne przyjęcie i dużo ciekawostek o pieczywie. Obiecały, że będą chętnie zjadały chleb i zawsze go szanowały. Dzieci wróciły z wycieczki bardzo zadowolone i bogatsze o nową wiedzę. Po powrocie do przedszkola utrwalały jeszcze za pomocą obrazków drogę powstania chleba, oglądały kłosy zbóż.
19 października 2018